Teambuilding met diepgang

Teambuilding en filosofie, gaat dat samen? De financial controllers van een Zorglocatie in het Zuiden van het land namen de proef op de som en speelden anderhalf uur Nomizo.

Teambuilding met diepgang

Teambuilding en filosofie, gaat dat samen? De financial controllers van een Zorglocatie in het Zuiden van het land namen de proef op de som en speelden anderhalf uur Nomizo onder leiding van trainer Manon Duintjer. Het resultaat: interessante discussies, veel plezier én ‘leuke inzichten in de denkwijze van collega’ s.’

Als ik de ‘speelruimte’ binnenkom zitten de controllers aan tafel, klaar om te beginnen. De sfeer is ontspannen en de koekjes die teamleider M. heeft meegenomen worden met gejuich ontvangen. Nadat ik de verschillende kaartjes en kaarten heb uitgedeeld, leg ik hen de spelregels uit:

Nomizo is een bordspel waarbij je samen nadenkt over alledaagse filosofische vragen. Om de beurt gaan twee spelers met elkaar in debat, daarbij bepaalt een pijl wie het ja- of nee-standpunt inneemt. De andere spelers bepalen wie van de twee de beste onderbouwing heeft en vertellen ook waarom ze dat vinden. De winnaar krijgt een fiche en legt dat op zijn Nomizo kaart. De eerste speler die drie symbolen op rij kan leggen roept ‘Nomizo’ en heeft het spel gewonnen.’ 

Debatteren met collega’s

‘Ik vind het best spannend,’ zegt A. en dat is niet meer dan logisch, want debatteren met collega’s over filosofische onderwerpen die niet direct met het werk te maken hebben is voor de meesten van ons geen dagelijkse praktijk. Toch bijt ze het spits af en verdedigt het standpunt dat ‘de smartphone een verlengstuk is van jezelf’. Ze voert aan dat we voor onze communicatie en veiligheid een smartphone nodig hebben en dat het daarom een verlengstuk is geworden. Een steekhoudend argument, terwijl ze aan het eind van het rondje laat weten dat ze het zelf niet met de stelling eens is.

J. vind het lastiger om een standpunt te verdedigen waar hij het niet mee eens is. Hoe moet hij de anderen overtuigen dat mannenvriendschappen anders zijn dan vrouwenvriendschappen, terwijl hij dat zelf niet vindt. Zijn collega’s zien dat als typerend voor J. Hij is een open boek en juist daarom is het zo fijn om met hem te werken. J. is zelf ook blij met deze eigenschap, al zou hij soms wel eens een troef achter de hand willen hebben.

Lichaamstaal en de toon waarop je argumenteert spelen ook een grote rol. Als H. moet verdedigen waarom ‘reizen je geen completer mens maakt’ begint ze over strandvakanties waar je niet veel wijzer van wordt. Maar J. weet dondersgoed dat ze dat niet meent en hoort dat aan haar stem.

Luister je echt?

Op de vraag ‘bepalen onze hersenen wie we zijn?’ antwoordt H.: ‘Nee, dat bepaalt ons hart.’ Haar tegenspeler C. betoogt dat onze hersens wel degelijk bepalen wie we zijn omdat mensen met hersenletsel van persoonlijkheid kunnen veranderen. Als A. moet toelichten waarom ze voor het standpunt van H. koos, zegt ze: ‘Ik sloeg aan op het woord “hart” en luisterde daarna eigenlijk niet meer. Misschien doe ik dat in het dagelijks leven ook wel.’ Een interessante vraag om jezelf te stellen: hoe goed luister ik nou eigenlijk echt? 

Teamleider M. die er om bekend staat altijd overal een antwoord op te hebben verdedigt vol vuur dat onze tijd niet schaamtelozer is dan andere tijden: ‘schaamte is relatief’ en ‘zo’n oordeel kun je niet hebben over een tijdvak.’ Sterke argumenten, maar als A. in haar argumentatie het woord dickpick laat vallen, gaat zij er vandoor met de winst. Verwijzen naar de actualiteit werkt altijd goed.

Jokers en fortunakaarten

Ondertussen houdt R. goed in de gaten hoeveel fiches zijn medespelers op hun bordjes hebben liggen en kiest op basis daarvan strategisch met wie hij in debat gaat. Ook houdt hij zijn joker paraat want daarmee kan je een vraag kapen als je een beter argument hebt dan degenen die debatteren. Samen met de fortunakaart (vergelijkbaar met de kanskaart van Monopoly) zorgen deze elementen ervoor dat Nomizo meer is dan alleen een praatspel.

Tot ieders verbazing is het opeens half vijf. We spelen een laatste vraag. M. wint en legt een derde fiche op rij, maar hij vergeet Nomizo te roepen. ‘

               ‘Is het dan wel geldig?,’ joelt R. tot hilariteit van de anderen.

Wanneer ik mijn spullen heb gepakt, laat ik de controllers achter om na te praten met fris en chips. Volgens mij heeft Nomizo zijn werk gedaan: ze hebben lol gehad, inzichten gekregen en elkaar nóg beter leren kennen.

Contact

Heb je nog vragen of benieuwd? We staan je graag te woord over de mogelijkheden. Je kan ons op verschillende manieren bereiken: je kan ons bellen op 070-3122089 of je kan ons een bericht sturen.

projectmatig werken
vacature
Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van nieuwe opleidingen, trainingen en aanbiedingen

"*" geeft vereiste velden aan