In gesprek met …
Vanaf januari gaan we in gesprek met onze docenten. Wie zijn ze? Waarom geven ze les? En vooral: wat maakt hun vakgebied nou zo interessant? Ditmaal spreken we docent Nico Groen. Bij Creating Insights verzorgt hij de trainingen Zakelijk schrijven en Piramideschrijven. Nico is tekstschrijver, redacteur, vertaler en taaltrainer. Bindend element in al zijn activiteiten is een grote kennis van en liefde voor het geschreven woord. In een koffietentje in Haarlem vertelt Nico waarom een goeie tekst zo belangrijk is.
Nico, taal is zeg maar echt jouw ding. Wat fascineert jou zo aan taal?
Taal is een middel om je boodschap helder over te brengen. Ik vind het leuk om aan teksten en zinnen te schaven en te slijpen zodat ze optimaal communiceren. Dat spreekt niet alleen mijn analytisch denken aan, maar ook mijn gevoel voor schoonheid. Helaas gaat het in zakelijke teksten vaak mis en daarom deel ik mijn kennis graag.
Welke fout zie je vaak terugkomen in zakelijke teksten?
Meestal heeft een fout iets te maken met een verkeerde opbouw, bijvoorbeeld wanneer de hoofdboodschap pas helemaal aan het einde van een tekst staat. Dan heeft de lezer geen idee waar die over gaat, haakt hij voortijdig af en ben je hem als auteur kwijt .
Wat kunnen mensen verwachten van jouw training Zakelijk schrijven?
Ik geef tips en trucs om met minder moeite teksten te schrijven die meer effect sorteren. Door twintig jaar te schrijven en schrijftrainingen te geven heb ik een kist vol gereedschap aangelegd waarmee je teksten beter leesbaar kunt maken, bijvoorbeeld op het gebied van stijl, zinsvolgorde, woordkeus, alinea-indelingen en kopjes maken.
Hoe ziet zo’n training er concreet uit?
Het zijn twee bijeenkomsten van 3,5 uur. Ik deel theoretische kennis op basis van de zogeheten vier s’en: structuur, stijl, selectie en spelling. Samen met de deelnemers analyseer ik zinnen die ik op een PowerPoint laat zien. De deelnemers gaan ook zelf zinnen herformuleren en langere teksten schrijven. Ze oefenen dus veel en reflecteren vervolgens op die oefeningen.
Wanneer is een training voor jou geslaagd?
Als de deelnemers de tweede bijeenkomst tegen mij zeggen: ‘Ik ben wat je vertelde meteen in de praktijk gaan brengen en ga dit niet meer vergeten..
Voor wie is deze training bedoeld?
Voor iedereen die teksten moet schrijven met een functioneel doel, denk aan beleidsnota’s, offertes, adviezen, handleidingen en zelfs mailtjes, want ook die kun je effectiever opbouwen.
Wie zou jij graag een keer in je klas willen hebben?
Het hele kabinet, in één klasje! Dan ga ik ze uitleggen waarom het dom is om op onderwijs te bezuinigen, en in het bijzonder op het vak Nederlands.
Schrijven betekent ook veel zitten. Wat doe je om fit te blijven?
Ik zwem veel en intensief, want anders houd ik het zittende bestaan maar moeilijk vol. Daarnaast doe ik aan Iyengar-yoga. Dat is een intensieve vorm van yoga waarbij je o.a. lang op je handen en je hoofd staat. Daar wordt je niet alleen fysiek sterker en leniger van, maar ook mentaal. Je leert de hele route naar een houding met aandacht te volgen. Door op die details te focussen krijg je inzicht in hoe je het doet en dat zorgt ervoor dat je het steeds beter gaat doen. Hetzelfde geldt voor schrijven: door het veel te doen en het proces aandacht te geven, krijg je het steeds beter in je vingers.
Volgende maand interviewen we Martine Kennis! Volg ons om niks te missen. Geschreven door Manon Duintjer